Vanliga stenar och plattor

stenläggare-3Att välja sten är också till stor grad en smakfråga. Det finns mängder av olika varianter där ute som kan ge din stenläggning ett helt unikt utseende i olika färger och former. Olika stenar kostar också olika mycket och det gäller att man har en noggrann uppfattning om vad det är man vill ha ut av stenläggningen. Det bästa du kan göra som novis är att begära in en offert från markproffs.se, där du får prisvärda och proffsiga alternativ på yrkesmän som kan göra arbetet åt dig, samtidigt som du är en aktiv del i utformningen där valen och möjligheterna hos de många olika firmorna är många. Här nedan redogör vi för de vanligaste formerna av stenar och plattor.

Vill du veta mer om processen för plattläggning av olika typer av marksten eller plattor kan du läsa detta på webbsidan Markarbeten.net.

Smågatsten

Som namnet säger är det här stenar i en mindre variant, ofta ser man dem sitta som konturer på gator och torg. Ibland kan det även vara så att hela ytan endast består av dessa i kombination med de något större gatstenarna. Stenen är av granit och dess olika sidor är oftast lika stora, men det förekommer ofta avvikelser. Normalmåttet brukar ligga mellan 8-12 cm. Stenarna sätt i tillplattat grus och vibreras ner på plats till en vågrät yta.

Gatsten

gatstenGatstenen är precis som smågatstenen gjord av granit och den som används mest ute på gator och torg i Sveriges många städer. Stenarna är i princip likadana men även här skiljer det sig från sten till sten. Höjden är omkring 10 cm, bredden är vanligtvis omkring 15 cm och längden rör sig mellan 10-20 cm. Ytan på en sten av granit är skrovlig och ojämn och lämpar sig därför bäst som kantsten om underlaget man stenlägger kräver en jämn yta. Vill du exempelvis använda granit för att täcka en terrass gör du kanske bäst i att tänka om, då ytan inte erbjuder ett bra underlag för utemöbler. Istället går det att hitta kreativa lösningar där man kombinerar betongplattor med granitsten. Då får man både en jämn yta, samtidigt som den naturliga graniten får lysa igenom. En sådan lösning blir också betydligt billigare.
Offerter på stenläggning
Jämför priser från fem olika plattläggare här.

Betongsten

Stenar av betong är betydligt mycket billigare än de av granit. Här finns det många olika varianter att välja bland då färger, former och utföranden inte begränsas av materialet. Betongstenen kan därför ge dig som vill vara mer kreativ en möjlighet att verkligen sätta din prägel på din stenläggning. Du kan därmed också hitta den perfekta stenen som passar till ändamålet. För att stenarna ska se mer ”steniga” ut så trumlas de efter tillverkning så att hörnen slås av och kanterna blir lite mer ojämna. Att lägga denna sten går fort och med ett relativt simpelt arbete placerar man med lätthet ut dessa på en jämn grusbädd. Efter att ha plattvibrerat stenarna får man en jämn och slät yta.

Betongplattor

Betongplattor är släta, fyrkantiga och tunnare än vad betongstenarna är. Å andra sidan så har de en betydligt större yta. Det krävs oftast inte mer än 5 cm sten till en uteplats för att det ska fungera för ändamålet och betongplattor är ett bra alternativ. Ju tyngre belastning desto tjockare sten kommer du att behöva.