Vad kostar stenläggning

stensättare-2Stenläggningsarbeten beräknas efter antalet kvadratmeter som ska göras. Det finns flera olika sätt att angripa frågan. Om man exempelvis känner att man har tillräckligt med kunskap för att utföra arbetet själv så är det alldeles utmärkt, men känner man den minsta tvekan när det gäller omkostnader, hyror och tidsåtgång så är det också mycket bra att ta in en offert för att säkerställa att arbetet blir bra utfört.

Offerter på stenläggning
Jämför priser från fem olika stenläggare här.

Man behöver inte heller bestämma att markarbetarna ska utföra hela arbetet, många gör nämligen så att de kontaktar fackmän för förarbetet som krävs innan man kan börja lägga stenen. Att gräva ut, platta till och fylla igen samt bortforsling är en krävande process och kanske inte något man bör ta sig an ensam. Väljer man det alternativet så får man allt förarbete gjort men står sen helt själv för material och stenläggningen i sig. Priset på ett förberedande arbete brukar ligga runt ungefär 150-200 kronor per kvadratmeter.

Vill man istället ha helhetslösningen med en välrenommerad firma som sköter allt åt dig så kommer naturligtvis priset att stiga men frågan är om det i längden inte blir billigare då man inte själv behöver stå för kostnaden för vare sig stenen eller materialet som behövs till själva läggningen. Det här är det bästa alternativet för dig som letar efter det snabbaste, och bästa, sättet att fixa till underlaget på terrassen, vid poolen, garageuppfarten eller ingången. I normala förhållanden brukar det kosta mellan 550 till 850 kronor per kvadratmeter, beroende på vilka stenar man väljer att använda sig av. Så om man har en garageuppfart på 100 kvm, där man bör ha fiskbensmönster, och väljer betongsten kombinerat med granit kan priset för allt hamna på omkring 70 000 kronor. Då ingår också allt arbete och du behöver inte lägga ett finger på det om du inte vill.

Man kan alltid köpa denna typ av tjänst som antingen en fast pris-tjänst där ni innan påbörjad stensättning avtalar om priset, eller så kan ni gå på en löpande timräkning där ni betalar för markentreprenörens tjänst per timme. Läs mer här om vad det innebär och kostar att köpa hantverkartjänster rent generellt.

Det bästa du kan göra är att begära in olika offerter från olika företag och därefter välja det billigaste och/eller bästa alternativet som passar dig allra bäst.