Man kan som sagt mycket enkelt påverka utseendet på sin stenläggning genom att välja mellan olika former av stenmönster som stenarna läggs i. Det finns både kvadratiska och rektangulära stenplattor och de levereras i flera olika storlekar. Här kommer vi gå igenom de tre vanligaste formerna som även de kan experimenteras med, helt anpassat efter material och smak.
Förband/löpförband
Att lägga stenen i förband är en klassisk och enkel teknik. Detta är det mest ekonomiska alternativet då stenarna läggs på längden efter varandra vilket betyder att man inte behöver kapa speciellt mycket för att få till mönstret och sparar då på sten. Läggs dock mönstret på tvären så krävs det betydligt mer kapning, vilket i sin tur innebär större åtgång av sten, för att passa mot stenläggningens ytterkant. Här är det vanligt att man vill ha en något mörkare sten som kontur på stenläggningen då det markerar en tydlig kant och ramar in de övriga stenarna med snygga linjer. Denna teknik passar som bäst för terrasser.
Fiskbensmönster
Att lägga stenarna efter fiskbensmönster är inte bara väldigt vackert, det är också en väldigt bra och tålig stenläggning. Tåligheten beror på att stenarna låser sig i varandra och minimerar därmed risken för glidningar. Du kan därför, med fördel, välja ett fiskbensmönster när ytor som kommer att belastas hårt ska stenläggas, exempelvis garageuppfarter. Du kanske har sett att i de större städerna idag så har stenläggning blivit väldigt populärt, istället för att använda sig av asfalt. Detta för att det ger ett stabilt underlag, samtidigt som det markerar när låg hastighet råder. Fiskbensmönster används oftast till detta, då mönstret är varianten anpassad till hårt tryck och belastning utan att riskera något.
Parkettmönster/Korgflätning
Ett mönster som i mångt och mycket talar sitt tydliga språk för vad det innebär. Här är alltså stensättningen utformad som ett parkettgolv eller påminner om flätning av korgar. Det säger ganska mycket om hur stor variation som finns bland olika stenläggningar och det viktiga är att du vet var du vill ha stenen lagd och vad underlaget ska användas till. Därefter är det fritt fram att vara så kreativ som möjligt och får du in en bra offert så kan du med hjälp av fackmännen utarbeta en plan för hur det ska se ut och vilka möjligheter som finns för din yta.