Frågor och svar om stenläggning och marksten

Här kan du se frågor kring stenläggning som vi fått in och svarat på. Undrar du över något själv? Skicka in din fråga längst ned på denna sida!

Hur ska stenläggningen skötas?

När man har anlitat en firma för att göra en stenläggning så ska det underlaget ha en mycket lång livslängd. Med det sagt så kan det fortfarande uppstå skador på underlaget och de beror oftast på:

Att fogsand saknas i fogarna vilket leder till dålig samverkan mellan de enskilda markstenarna. Dessutom har vatten lättare att tränga ner i konstruktionen om fogarna inte är fyllda. Om du märker att fogsanden, som är den sand som ligger mellan stenarna, saknas kan du lätt åtgärda detta antingen själv eller genom att kontakta yrkesmän.

Att vattnet blir instängt och stående i konstruktionen på grund av otillräcklig dränering. Detta kan leda till instabilitet i sättsandlagret och risk för deformationer. Kontakta firman om du börjar upptäcka att du får dessa problem.

Otillräcklig inspänning av markstenytan på grund av dålig förankring av kantstöden. Detta kan leda till horisontell förskjutning av markstenarna och förlust av fogsand. Även här, kontakta stenläggare för att få problemet åtgärdat.

Det vanligaste problemet är att fogsanden försvinner, vilket leder till ovan nämnda problem med exempelvis vattnet. Samtidigt blir det ostabilt och stenarna skaver mot varandra vilket gör konstruktionen än mer försvagad. Därför är det viktigt att hålla koll på fogarna med jämna mellanrum på sin uppfart eller terrass.

Själva betong- eller stenbeläggningen är i stort sett underhållsfri då de är naturliga material, dock så förändras de i färg och utseende beroende på väder och slitage. Många villaägare väljer här att göra rent dem med högtryckstvätt, men ett betydligt bättre alternativ är att regelbundet borsta med borste och vatten då högtryckstvätten innebär en risk att stenarna skadas av det höga trycket. Högtryckstvätten kan också spola bort fogsand, vilket leder till mer problem. Ogräs bekämpas bäst genom täta fogar och använder du högtryckstvätten riskerar du då att få problem med ogräs som växer upp ur springorna.

Kan jag lägga själv?

Det kan du absolut göra, det viktigaste är att du har riktigt gott om förkunskaper och planerar ditt arbete noga, samt att du har tiden för att det ska fungera. Känns något osäkert så kontakta alltid en yrkesman eller begär in en gratis offerter från olika firmor.

Hur mycket kostar en garageuppfart?

Om du har en uppfart på 100 kvm och du lägger ut arbetet helt och hållet på stenläggningsfirma blir priset per kvadratmeter omkring 550 till 850 kronor beroende på vilken sten du väljer. En garageuppfart med de måtten kan alltså kosta mellan 55 000 till 85 000 kronor.

Läs gärna en ingående guide kring stenläggning och marksten hos Byggmentor.se: http://byggmentor.se/bygga-till/7-tips-for-stensattning-pris-regler-gor-det-sjalv/

Varför finns det olika mönster?

De absolut vanligaste är Förband, Fiskbensmönster och Parkett. Olika mönster är olika starka beroende på hur stenarna ligger mot varandra. Fiskbensmönstret är exempelvis det starkaste av dem och används då på ytor som utsätts för hög belastning, som exempelvis garageuppfarter. De andra är bra terrass- och gångmönster. Mönstren finns i massa variationer och utföranden och en stenläggningsfirma har många olika som du kan välja mellan.

Hur tjocka behöver stenarna vara?

Ju högre påfrestning ytan utsätts för desto tjockare behöver stenarna vara. Till en terrass räcker 5 cm medan du behöver minst 7 cm för en garageuppfart.

Vart hittar jag bra stenläggare?

Många stenläggarfirmor har också andra specialiteter i sitt utbud och med det så kan man räkna med att utbudet av firmor är stort. Det absolut enklaste sättet att ta reda på vad du har för olika möjligheter är att begära ut offerter från många olika firmor där du tillslut bestämmer vilket erbjudande du gillar bäst. En gratis sån sida med flera hundra entreprenörer som utför stensättning hittar du här.

Kommentera gärna med egna frågor eller tips kring stensättning.

Ett svar på ”Frågor och svar om stenläggning och marksten

  1. Jag förstår att det inte går att få en helt plan yta på millimetern när man lägger sten men när kan man anse att entreprenören slarvat och fått för stora skillnader mellan stenarna. Finns det något mått på hur mycket det får ”skeva”?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *